Borrelioosi Blogi


Jyväskylästä jylisee!
27.10.2014, 13:22
Filed under: Uncategorized | Avainsanat: , ,

Vaikka olen aiemminkin tässä blogissa kirjoittanut Jyväskylän yliopiston borreliaa koskevasta valtavan tärkeästä perustutkimuksesta, muutama sana siitä, miten Jyväskylässä nyt ”jylisee”. Solu- ja molekyylibiologian dosentti Leona Gilbertin ryhmä on jo tehnyt valtavan määrän tutkimusta, jolla borreliabakteerin ja muiden autoimmunisairauksien aiheuttajien toimintaa sekä erityisesti Borrelian diagnosointia on selvitetty. Tri Gilbert on lisäksi ohjannut omaa ja tohtori- ja maisteriopiskelijoiden tutkimusta tehokkaasti edesauttamaan punkkien aiheuttamien sairauksien ymmärrystä ja testausta , joka tukee sairauksien kliinistä hoitoa. Siitä hänelle primus motorina iso kiitos!

Borreliabakteerin muuntautumista eri muotoihin (pleomorfiaa) koskevat perustutkimukset ovat kovaa kansainvälistä luokkaa. Näistä syntyy varmaan melkoinen innostus kansainvälisessä tieteessä, kunhan tulokset julkaistaan! Potilaan – ja lääkäreiden – näkökulmasta käänteentekevä sovellus näistä tutkimuksista on diagnoosiväline Tick-Tag, joka mullistaisi borrelioosin ja muiden puutiaisten välittämien taudinaiheuttajien havaitsemisen sairastuneessa yksinkertaisella menetelmällä. Jotta tämä mullistava testi saataisiin käyttöön, sen kliininen testaus olisi saatava käyntiin. Tämä vaatii tietysti sekä riittävän rahoituksen että lääkäreitä ja heidän potilaitaan, jotka osallistuvat mm. veri- ja muunlaisin näyttein kliiniseen testaukseen. Itse uskon, että meitä vapaaehtoisia potilaita kyllä riittää! Näin testatun menetelmän käyttöönotto Suomessa on varmastikin sitten jo oma tarinansa…

Leona Gilbertin tutkimusryhmä on tehnyt kokeita eri lääkeaineiden vaikutuksesta Borrelia-bakteeriin in vitro-systeemissä ja tutkimuksia on tarkoitus jatkaa myös kliinisesti. Lisäksi suunnitteilla on tutkimus borrelioosin leviämisestä seksuaalisessa kanssakäymisessä. Kaikkiin näihin tutkimuksiin tarvitaan vapaaehtoisia, jotka ovat tutkimukseen tietoja toimittavien lääkärien hoidossa. Kaikkia tutkimuksia varten Jyväskylän yliopisto on perustamassa biopankkia jonne kerätään hyvin dokumentoitua tutkimusmateriaalia, veriseerumia jne.

Siis kaikki perhoshuoneiden ”kasvatit”: toivoa on! Sankoin joukoin mukaan innostamaan lääkäreitä auttamaan tutkimusten kliinisissä osissa, jotta kaikki tämä tieto pian saadaan meitä tervehdyttämään! Jo tehdylle tutkimukselle tulisi myös antaa sille kuuluva näkyvyys! Jyväskylä maailmankartalle Lyme-potilaiden, mutta erityisesti terveydenhuollon keskuudessa!

Mainokset

Jätä kommentti so far
Jätä kommenttiVastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s%d bloggers like this: