Borrelioosi Blogi


Päivin kokemuksia naturopaattisesta hoitolinjasta – osa I
12.11.2012, 13:28
Filed under: Uncategorized | Avainsanat: ,

Nyt tuli kuluneeksi kuukausi luontaislääkityksen aloittamisesta Lymen taudin hoidossa. Lähetin muutama päivä sitten lääkärille ensimmäisen raportin voinnistani. Kun otetaan huomioon, että hoito kestää lähtökohtaisesti 12-18 kuukautta, ei tässä vaiheessa vielä voi sanoa näiden troppien tehosta juuri mitään ja elämäntapamuutoksetkin vaikuttavat lähinnä henkisenä ”voimaantumisen” tunteena. Luontaishoidolla niin herxheimer-reaktiot kuin muutkin voinnissa tapahtuvat muutokset ovat loivempia kuin antibioottihoidossa. Joitakin asioita olen kuitenkin havainnut mitä tulee voinnin kehitykseen.

Ennen jokapäiväiset pakolliset päiväunet ovat jääneet pois lähes kokonaan. Tänä vuonna en ole voinut sopia mitään menoja klo 13-16 välille, sillä silloin on yleensä ollut pakko nukkua riippumatta siitä miten edeltävä yö on sujunut. Nyt en tarvitse päiväunia ellei yö ole mennyt lapsen kanssa valvomiseksi tai ole ollut jotain erittäin stressaavaa tilannetta tai ohjelmaa. Juuri taannoin yö meni enimmäkseen valvoessa muista kuin Lyme-syistä, mutta jaksoin seuraavana päivänä olla kaupungilla ja hoitaa kauppa-asiat, siivota asunnon ja puuhata tyttären kanssa illalla enkä nukkunut päiväunia. Pitäisiköhän jo huolestua, että olen kierähtänyt saman tien jonnekin manian puolelle? Voikohan sellaista tilaa luontaisin menetelmin saada aikaiseksikaan?

Yleinen jaksaminen on parempi; saan aikaiseksi enemmän. Innostus ja energia ovat huomattavasti lisääntyneet. Huomasin alkaneeni jo suunnitella tulevaisuutta ja palaamista työelämään. Tuohonkaan ei ole pitkään aikaan ollut kiinnostusta, joten siitäkin huomaan olevani matkalla parempaan kuntoon. Tältä osin siis suunta näyttää lupaavalta.

Mitä tulee fyysisiin oireisiin ja mahdollisiin reaktioihin luontaislääkityksestä, voin todeta, että suurta muutosta siinä ei ole tullut tähän mennessä. Alaselkäkipu on nyt ollut melkoista, mutta siihenkin olen osasyypää, sillä pitäisi istuskella vähemmän ja kävellä enemmän. Erikoisinta on ollut sellaisten oireiden ilmaantuminen uudelleen, joista kärsin viimeksi parikymmentä vuotta sitten. Näihin kuuluvat esim. kolmoishermosäryn tapainen, sähköiskumainen/veitseniskumainen pääkipu, joka tulee muutamia kertoja per ”kohtaus” ja sen jälkeen oire taas katoaa. Samoin olen huomannut ihonalaiskudoksen tulehdusten riehaantumisen; niitä on useampi eri puolilla kehoa. Tuosta oireesta on edeltävät kokemukset viime vuosikymmenen alusta. Epäilen niiden johtuvan joko perustaudista itsestään tai vaihtoehtoisesti olevan aivan luonnollista elimistön puhdistumista, jota tapahtuu tällä hetkellä näiden vitamiini-, antioksidantti- ja muiden ravinteiden käytön myötä.

Fyysiset oireet Saksasta paluun jälkeen voisin jakaa seuraavasti: huimaus-, pahoinvointi- ja puutumistunneviikko, päänsärkyviikko, nivel- ja lihaskipuviikko. Lihasnykinät ovat ehkä myös hieman lisääntyneet ja koskevat nyt suurempia lihaksia. Onneksi ne eivät ole yhtään kivuliaita, joten ne voi tässä kirjossa lähes täysin unohtaa. En muutenkaan aktiivisesti seuraa oireitani, vaikka myönnän nyt vähän herxejä odotelleeni ja siksi olleeni hieman tarkkailevampi vointini suhteen. Selkein ikävä asia on erittäin runsas hiustenlähtö. Nyt se näyttäisi rauhoittuneen, mutta valmiiksi harvahapsiselle joka hahtuva on kallis 😉

Minkäänlainen ”viherpiiperrys” tai ”luontaishörhöily” ei ole ollut kovin korkeassa kurssissa omissa käsityksissäni. Siitä tulee mieleen tohtori Nicolauksen sanat, kun näitäkin näkemyksiäni puntaroin vastaanotollansa: ”Olen saanut perinteisen lääketieteellisen koulutuksen ja uskon vakaasti koululääketieteeseen. Mutta minun on täytynyt oppia ja laajentaa näkemystäni, kun olen huomannut mitä niillä (luontaislääkkeillä) saadaan aikaan.” Omalla kohdallani vastaava asennemuutos on siis myös tapahtunut, mutta se ei tarkoita, että suhtaudun nyt koululääketieteeseen kielteisesti, vaan että olen laajentanut näkemyksiäni sairauksien tehokkaastakin hoidosta koululääketieteen ulkopuolelle. Jos joku olisi minulle alkuvuonna kertonut miten ajattelen asioista loppuvuonna, olisin varmasti todennut, ettei ole mahdollista minun niin ”hurahtaa”. Alkaa tuntua siltä, että koko Lyme-polku on – jos ei nyt ihan valaistuksen niin – valtaisan oppimisen mahdollisuus. Tietomäärä alkaa jäsentyä, omat näkemykset muodostua ja itsetuntemus on kasvanut roimasti. Tunnen myös valtaisaa kiitollisuutta siitä, että asiat ovat näinkin hyvin kuin ovat.

Minkäänlaiseksi ”yrttiguruksi” minusta ei ole. Olen liian mukavuudenhaluinen ja laiska siihen, ja noudatan suoraan BCA-klinikalta saamiani ohjeita luontaisvalmisteiden suhteen. Tilaan (etenkin luontaislääkkeet) suoraan Centrum für Vitalität und Prävention’ista, jolloin annostukset ja oikeat pitoisuudet ovat saman tien kohdillaan suhteessa hoitosuositukseen. Ensimmäinen kapselisatsi loppui ja näköjään viikossa toimitettiin tilaamani täydennys kotiovelle. Osan tuotteista voin korvata vastaavilla kotimaasta ostettavilla tuotteilla, mutta koen, että Saksasta tilaamani tuotteet ovat erinomaisia hinta-laatu -suhteeltaan ainakin niiltä osin mitä olen nyt korvaavia tuotteita paikallistanut Suomesta.

En ole selvillä paljonko hoitosuunnitelma vaihtelee klinikalta luontaishoidon ottajien kesken esim. oheisinfektiot huomioiden. Ehkä ei yhtään? Minulla on käsitys vain tästä omasta Lymeen, babesiaan ja bartonellaan tarkoitetusta hoidostani ja omista annostuksistani, jossa osin myös paino on huomioitu. Tiina on täällä blogissa antanut niin kattavan listan voinnin parantamisessa avuksi olevista aineista/tuotteista, että suosittelen lämpimästi sitä jokaiselle luontaishoidosta kiinnostuneelle. Samoin suositan tutustumista borrelioosi.info -osoitteessa Suomen Lyme borrelioosi ry:n sivuihin. Jos hankkiutuu jäseneksi yhdistykseen, on tarjolla jäsenten puolella tietotaivas borrelioosista, sen diagnostiikasta ja erilaisista hoitolinjoista jne. Ja nythän Tiina&Sari ovat järjestäneet upean tilaisuuden kuulla Nicolausta, kannattaa osallistua joulukuiseen tilaisuuteen!

Sarikohan se oli, joka kyseli elämäntapamuutosten/ruokavalion osalta saamiani ohjeita? Olen lukenut Singletonin kirjasta ohjeet, mutta en noudata niitä kuin viitteellisesti. Lääkäri ei tehnyt ruokavaliosta mitään suurta numeroa, vaikka minua katsoessaan olisi hyvinkin voinut nostaa asian melkein ykkösaiheeksi. En noudata maidotonta, lihatonta tai gluteiinitonta dieettiä, josta monet Lyme-potilaat saavat apua. Olen kokeillut olla ilman maitoa ja viljatuotteita, mutta se ei ollut minun juttuni henkisesti eikä fyysisesti. Hilaan ruokavaliotani kohti vihertävää suuntaa, pyrin syömään paljon kasviksia ja hedelmiä ja proteiineista suosin kalaa. Pastaa ja perunaa käytän vähäkseltään ja pyrin syömään hiilihydraatit erillään proteiinista. Tämä yhdistelemättömyys lie joku dieettimuoto (Montignac?), mutta itselläni se on kokemuksen kautta tullut juttu: jos syön sekaisin hiilarit ja proteiinit, alkaa väsyttää vietävästi. Kenties jossain vaiheessa jaksan kokeilla elävää ravintoa, mutta vielä ei ole sen aika.

Pyrkimys ruokailutapoihin, jotka tukevat toipumista, on eduksi. Ruokailun kuuluisi mielestäni kuitenkin olla asia, jota ei joudu kovasti miettimään ja jota ei tarvitse suorittaa saati kokea satunnaisista ”veltosteluista” huonoa mieltä. Tärkeintä on, että löytää sen oman hyvän tavan olla ja elää, armahtaa itseään ja toisia.

Oloni on iloinen ja virkeä. Jos näin jatkuisi niin loistavaahan se olisi. Totuus lienee kuitenkin se, että Lymen kanssa saa varautua siihen, että olo vaihtelee hyvien ja huonojen päivien välillä. Siksi en uskaltaisi nyt väittää, että olen jotenkin selvästi parantunut taudista. Entä jos osin onkin kyse taudin luonnollisesta aaltoilusta? Aika näyttää.

Mainokset

7 kommenttia so far
Jätä kommentti

Kiitos kirjoituksestasi Päivi!

Klinikalla taitaa olla vähän eriäviä mielipiteitä tuosta hahtuvainhoidosta. Kanssasairastajani Iris syö Horsetail-nimistä yrittiä juuri hiusten ja kynsien elvyttämiseksi. Minulta puolestaan lääkäri kielsi Piimax C:n käytön, että en ruokkisi borrelioosiani enempää. Täytynee jatkaa keskustelua aiheesta. Hiukseni ovat nimittäin yhteen kerättynä alle peukalon paksuuden ja jokapäivä minusta vaan tippuu näitä hiuksia lisää ja kynnet hajoavat hetkessä.

Jotenkin tuo hiustenlähtö on kova paikka vaikka luulisi tässä keskittyvän enemmän tuohon taudin nujertamiseen.

Tsemppiä meille kaikille 😀

kommentti Kirjoittanut Tulihattu

Kiitos oikein paljon jälleen kerran hyvästä tietoiskusta, näitä tarvitaan. Kiitos Päivi ❤

kommentti Kirjoittanut leena laine

Kiitos Päivi.

Kijoituksessasi on monta asia jotka olen omin avuin löytänyt ja joita olen noudattanut voidakseni paremmin.

Minua kiinnostaisi kovasti tuo klinikan hoito mutta nyt ei ole siihen varaa.

Toivon että saat pysyvän avun hoidosta.

kommentti Kirjoittanut kirmar47Marjatta Vuori

Kiitos kannustavasta palautteesta!

Tämä viikko on ollut osittain tuskien taivalta. Alaselkä on tulessa ja vatsan alue sattuu välillä sieltä ja välillä täältä. Toisaalta hyvä ja virkeä mieli on edelleen ja virtaa riittää. Uskaltaudun suosittelemaan Q-Form High Energy -kapseleita (ja miksei Gingko:akin), joiden epäilen olevan melkoisesti vastuussa tästä pirteästä olosta. Vastaavanlaisia saa toki Suomesta, kannattaa vertailla niiden imeytyminen ja pitoisuus. Ks. http://www.fitforaging.de/index.php?id=25

Piimax C:stä jatkokysymys Tulihatulle:

Oliko kyse magnesiumista vai kalsiumista vai mikäköhän siinä on ongelma? Vai liittyisikö tämä siihen, että mg-valmiste vie tehoa antibioottihoidolta? Magnesium-asia on kyllä tosi kumma juttu, kun toisissa lähteissä on tieto, että ei tulisi käyttää (ruokkii borrelia-bakteeria) ja toisissa, että borrelioosissa mg-varastot tyhjenevät ja tarvittaisiin täydennystä. Lyme-potilaalla kuitenkin esim. lihasnykinän/kramppien taustalla voi olla myös magnesiumin puute, jonka on aiheuttanut tämä tauti.

Minulle kuitenkin määrättiin mg-ca -valmistetta. Magnesiumin tulisi olla sitraattimuodossa, jossa se imeytyy parhaiten. Jostain luin, että magnesium kannattaisi ottaa suihkeena (lihakseen), imeytyy vielä paremmin kuin oraalisesti. En ota kantaa, kukin tutkinee itse asian 🙂

kommentti Kirjoittanut Päivi

Minäkin olisin kiinnostunut tietämään Tulihatulta, et miks ei C-piimaata ??
Mulle magnesium tekee rytmihäiriöt, vaikka kokeilin sitraattivalmistettakin

kommentti Kirjoittanut leena laine

[…] Ühe soomlanna Lyme ravi kogemusest Augsburgis: soomekeelne blogi. […]

Päivitysilmoitus Kirjoittanut Ravijuhised ja LLMD-d | Borrelioos.com

Väliaikatietona mahdollisesti kiinnostuneille, että kirjoittelen kokemuksistani ”osa II” tekstin tammi/helmikuussa, jolloin olen toivottavasti saanut BCA:sta testitulokset. Testataan CD57 NK+ solut, keuhkoklamydia, Elispot borrelian osalta ja olikohan jotain muutakin… Mielenkiintoista nähdä onko missään niistä arvoista tullut muutoksia.

Tällä välillä olen kärsinyt ajoittaisista infernaalisista vatsakivuista, joiden alkuperä on hämärän peitossa (ajankohdista johtuen epäilen sappea), sillä verikokeet (maksa, sappi, munuaiset, valkosolut) olivat kaikki erinomaisia. Eivät siis ainakaan maksa-arvot ole kohonneet näistä luontaislääkkeistä eikä kyse ole refluksista, sen toki tunnistaisin muutenkin. Kaikki vaivat eivät esim. sapen osalta näy verikokeissa, joten se ei ole poissuljettu. Ruokavaliolla ja hyvin vähäisellä syömisellä vatsaoireetkin ovat lähes täysin kadonneet, mutta pitkässä juoksussa asiaa pitää kyllä selvittää lisää.

Energiataso on hyvä ja päivätorkutta mennään edelleen. Lihasnykinät ovat rauhoittumaan päin. Makuaisti on mennyt, mikä voi johtua joko näistä luontaislääkkeistä tai itse taudista, joka voi infektoida/viedä minkä tahansa aisteista. Käytän tämän tilaisuuden (kun mikään ei maistu miltään) hyödykseni ja yritän hieman solakoittaa varttani 🙂 Painoa on lähtenyt 7-8 kiloa. Koko protokolla on tähän mennessä kestänyt n. 2kk.

Mukavaa joulun odotusta lukijoille!

kommentti Kirjoittanut Päivi
Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s%d bloggers like this: