Borrelioosi Blogi


Kelataan
30.8.2012, 12:49
Filed under: Uncategorized | Avainsanat: ,

Olemme nyt molemmat saaneet Tiinan kanssa Kelalta vastauksen ensimmäisiin korvaushakemuksiimme Lyme –hoitoa koskien.  Tiinan korvaushakemus koski hänen ”tarkastuskäyntiään” tri Klemannin vastaanotolla tammikuussa meidän odotellessamme uutisia Augsburgin hoitojonosta.  Minun hakemukseni taas koski ensimmäistä tapaamistamme tri Nicolauksen kanssa Augsburgissa ja hoitosuunnitelman laatimiseksi tehtyjä isoja verikokeita. KELA:n päätökset ja korvauspolitiikan yleislinjat ovat varsin selkeästi kirjattu saamiimme päätöksiin.  Kuvittelen sen kiinnostavan teitä, jotka harkitsette hoitoon hakeutumista ulkomaille, joten tässä peruslinjat:

”Korvaus ulkomailla syntyneistä sairaanhoitokustannuksista myönnetään sairausvakuutuslain mukaan. —Vakuutetulla on oikeus korvaukseen tutkimuksen ja hoidon kustannuksista myös, jos hän on saanut hoitoa EU- tai Eta –valtioissa tai Sveitsissä”.

Lääkärin palkkiosta KELA korvaa 60% vahvistetun taksan määrästä.  Tämä tarkoittaa sitä, että erikoislääkärien taksan ollessa varsin alhainen, saksalaisten – kansainvälisestikin tunnustettujen – professorien taksoista saatu korvaus on varsin pieni.  (Sama koskee tietysti myös Suomessa yksityiseltä erikoislääkäriltä saatua hoitoa, jonka seikan sain tuta myös Augsburgista palattuani iv-hoidoissa yksityisellä lääkäriasemalla.)

Lääkärin määräämän tutkimuksen ja hoidon kustannuksista korvataan 75% vahvistettujen KELA:n vahvistamien taksojen määristä.  Kiinteä omavastuun (13,46 euroa) KELA vähentää taksasta ensin jokaisesta määräyskerrasta erikseen.  Taksat ovat tukimuksienkin ja hoitojen osalta järjestään ainakin jonkinverran alhaisempia kuin Augsburgin BCA:n varsin kohtuulliset hinnat (kun niitä verrataan muihin vastaaviin klinikoihin ulkomailla).

Peruskorvaus lääkkeistä, kliinisistä ravintovalmisteista tai perusvoiteista on 42%.  Perusteena korvaukselle on valmisteen myyntihinta tai viitehinta.  KELA korvaa ulkomailta ostetun lääkkeen, jos se sisältää yhtä paljon samaa lääkeainetta samassa lääkemuodossa kuin Suomessa korvattava lääke.

KELA ei korvaa sairaalan tai lääkäriaseman perimiä leikkaussali-, tarvike- tai hoitopäivämaksuja.

Näistä periaatteista lähtien meidän päätöksissämme nousivat esiin seuraavat mielenkiintoiset seikat.

Tiinan ostamia Minocyclin 50mg ja Quensyl 200mg -lääkkeitä ei KELA korvannut, koska ne eivät päätöksen mukaan vastanneet Suomessa korvattavia lääkkeitä.  (Minocyclin on Suomessa vain erikoislupalääke ja Quensyliä saa Suomessa vain 100mg:n tai 300mg:n annoksina.)

Minun osaltani päätös toteaa: ” Lymfosyyttien transformaatiotestin ja fenotyypitystestin kustannuksista ei makseta korvausta, koska tehtyjä toimenpiteitä ei pidetä sairausvakuutuslain tarkoittamana tarpeellisena sairaanhoitona. —Lymfosyyttien transformaatiotesti ei ole vakiintuneen tutkimuskäytännön mukainen testi.” (Hoitosuunnitelmaa varten tehtyjen tarkempien verikokeiden päätarkoitus oli määrittää sivuinfektiot tai niiden todennäköisyys. Kokonaisuuteen kuuluivat myös transformaatiotestit sekä vastustuskykyä mittaavien arvojen tutkiminen.  Hoidon edetessä testi uusitaan ja näin mitataan edistymistä/parantumista.)

Päätökset perustuvat sairausvakuutuslain useiden lukujen useisiin pykäliin, valtioneuvoston asetukseen korvaustaksojen perusteista, mutta myös Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EY) 883/2004 sosiaaliturvajärjestelmien yhteensovittamisesta 19 artiklaan sekä asetuksen (EY)987/2009 sosiaaliturvajärjestelmien yhteensovittamisesta annetun asetuksen (EY)883/2004 täytäntöönpanomenettelystä 25artiklan 6 kohtaan.  (Huh, huh, alkaa heikottaa – ihan kuin olisi aikamatkalla entisen työpöydän takana!)

Vaikka hakemuksien käsittely kesti aika tovin, annan arvoa seikkaperäisille päätöksille ja selityksille.  Itse heinäkuun hoitojaksoa koskeva hakemukseni onkin nyt lähtenyt kohti KELA:n kv-tilitysyksikköä Kuusankoskella.  Kelataan lisää, kun päätös siitä saapuu!

Mainokset

4 kommenttia so far
Jätä kommentti

Kiitos päivityksestä! Saanko kysyä minkälaiseen omavastuuosuuteen putää varautua eli montako tuhatlappusta pitää säästää ennenkuin voi olla huoltta siitä, että on varaa hoitaa itsensä? Hyvät arvaukset otetaan ilolla vastaan.

kommentti Kirjoittanut Tulihattu

Hei,
Jokainen tapaus voi olla erilainen. Kaikki eivät tee täysin samoja verikokeita ja samoja hoitoja.
Kokonaishinta riippuu paljolti hoidon kestosta. Saksassa yksi hoitoviikko maksaa suurinpiirtein 800-1200 euroa (riippuen mitä hoitoja on lääkäri suositellut tai määrännyt), asuminen ja matkat päälle. Lääkärin vastaanotto maksaa noin. 200-250 euroa (riippuen kestosta), isot verinäytteet, jotka otetaan hoidon alussa maksavat noin. 1000-1600 euroa (riippuen kokeista mitä otetaan). Sari on saanut tähän mennessä Kelalta päätösen koskien kesäkuun alussa tehtyä käyntiä, joka piti sisällään isoja verikokeita ja ensimmäisen lääkärin käynin. Kela korvasi vain osasta otettuja näytteitä pienen osan ja lääkärin käynnistäkin vain pienen osan

kommentti Kirjoittanut sarijatiina

Eli T&S, teidän hakemuksenne ovat siis jälkikäteen ulkomaisista lääkärikuluista eli lomake oli SV128 eikä se ennakkolupahakemus E112/S2 ollut teillä käytössä? Varmaan olette maininneetkin asiasta jo… En kyllä oikein hahmota eroa näissä, kun laskutus pyörii kumminkin jälkikäteen…

kommentti Kirjoittanut Päivi

Terve Päivi,
Juu! Kyseessä on meidän tapauksessa juuri lomake SV128:sta, koska haimme Kelalta korvausta jälkikäteen.

kommentti Kirjoittanut sarijatiina
Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s%d bloggers like this: