Borrelioosi Blogi


Kaksi punkin puremaa
29.7.2012, 15:44
Filed under: Uncategorized | Avainsanat: , , , , ,

Päätin kirjoittaa tämän päiväisessä blogissani eroista Suomen ja Saksan hoitokäytäntöjen välillä. Erot ovat niin räikeitä, että sitä on tavallisen ihmisen vaikea ymmärtää ja ennen kaikkea tietää kenen ohjeisiin luottaa. Toivottavasti tästä on mahdollisimman monelle apua:

Kahden tuttavani saatua punkin pureman ja pyytäessä neuvoa minulta (olenhan muiden silmissä jo asiantuntija!) päätin kysyä Augsburgin lääkäreiden toimintasuositusta ja yllätys oli melkoinen!

Suomessa suositellaan toimimaan siten, että punkki irrotetaan ja odotellaan punaisen rinkulan kehittymistä puremakohdan ympärille. Jos sellainen ilmestyy, niin on mentävä lääkäriin ja sieltä saa parin viikon doxycycliinikuurin, jolla borrelioositartunta saadaan kuriin.

Täällä Augsburgin borrelioosiklinikalla moista toimintaa pidettiin lähinnä venäläisenä rulettina ja ohjeistus on suurin piirtein seuraavanlainen: Irroita punkki ja ota se talteen elävänä. Huom: punkkiin ei saa edes koskea paljain käsin! Toimita punkki laboratorioon ja jos kyseisestä yksilöstä löytyy laboratoriotesteissä borrelioosia tai sivuinfektiota, niin lääkäri määrää kuurin sen mukaisesti. Saksasta laboratorioita tähän tarkoitukseen löytyy lukuisia, Suomesta luonnollisesti ei ensimmäistäkään. Huomionarvoinen kommentti oli, että merkittävälle osalle borrelioosin tartunnan saaneille ei kehity punaista rinkulaa lainkaan. Näissä tapauksissa ei Suomen ohjeita noudattamalla saa mitään hoitoa!

Suositeltu kuuri on ensisijaisesti azithromycin 500-600mg päivässä. Ensimmäisen kuuden päivän ajan yksi tabletti vuorokaudessa ja siitä eteenpäin harvennetaan kolmeen tablettiin viikossa välipäivin. Yhteensä lääkettä suositellaan syötäväksi 4 viikkoa. Suomessa käytettävää doxycycliiniä ei suositella ensisijaisena antibioottivaihtoehtona lainkaan, koska monet ihmiset eivät saa sen avulla koko borrelioosibakteerikantaa tuhottua. Azithromycin –kuurin lisäksi suositellaan käymään testeissä (western blot) aikaisintaan 3 viikon kuluttua puremasta. Sitä varhaisemmat testit eivät ole vielä kovin luotettavia. Huom! Punainen rinkula on kummankin maan ohjeistuksen mukaan 100% selvä merkki borrelioosin tartunnasta, jolloin ei tarvita lisävahvistusta vasta-ainetesteistä.

Augsburgissa korostettiin myös, että punkin nymfimuodot kantavat tauteja useammin ja ovat siten vaarallisempia. Perusteellisen punkkitarkastuksen tärkeyttä korostettiin, sillä nymfit ovat pienen kokonsa vuoksi erittäin vaikeita havaita. Nymfeistä puuttuu myös punkeille tyypillinen kova ulkokuori, jolloin punkki rikkoontuu herkästi esim. raavittaessa ja sen sisukset pääsevät helposti puremakohtaan. Tämä on käytännössä varma tapa saada tartunta jos punkki on taudinkantaja!

Mielenkiintoista on myös se, ettei Suomessa testata tai käsitellä sivuinfektioita lainkaan. Itseltäni HYKSin infektiosairaalassa kieltäydyttiin testaamasta sivuinfektioita – omasta pyynnöstäni huolimatta! Perusteluna oli, ettei näitä Suomessa ole esiintynyt vuosikymmeniin. Myöhemmin minulta löytyi testeissä monta eri sivuinfektiota! Täällä Saksassa niiden saamista pidetään miltei itsestäänselvyytenä jos borrelioositartuntakin on saatu. Suurin osa saa Augsburgin lääkäreiden mukaan yhden tai useamman sivuinfektion borrelioositartunnan lisäksi! Yleisimmät sivuinfektiot ovat Bartonella, Babesia, Ehrlicha/Anaplasma, Coxsackie -virus ja muutama muu harvinaisempi tauti.

Toivon vilpittömästi, että tämä herättää keskustelua omien lääkäreidenne kanssa. Tämä postaus ei ole hoito-ohje punkin puremille, ainoastaan kertomus toimintamallien ja käytäntöjen eroavaisuuksista Suomen ja Saksan välillä.

Mainokset

58 kommenttia so far
Jätä kommentti

Kiitos hyvistä tiedoista !!!!
Suomen lääkärikunta on esikoulussa näiden tietojen suhteen….ikävää.

kommentti Kirjoittanut leena laine

Erinomaista tietoa! Ja surullista toisaalta, että Suomen tilanne on mikä on.

kommentti Kirjoittanut Päivi

Näistä sivuinfektioista suomessa: Onko Sinulla kattavaa lueteloa tms. niistä mitä Saksassa on todettu olevan. Suomessahan toki voi osin olla eri kantoja mukana, mutta lähempänä ollaan kuitenkin kuinesim. amerikalaisia punkkeja.
Itselläni on Doximycin suurella annoksella jo kuukausia ja mukana Oxiklorin ( reuma/malarialäke), toimii niveltulehduksiin ja borrelian cystamuotoihin. Ainakin ”reumalääkkeen” aloitus sai aikaan positivisen lääkevaikutusreaktion ( kivut ja kunnon huononemisen, joka on kuvattu jo aikanaan kupan tehokkaassa hoidossa). NYt hiljallen voin jo paremmin ja ainakin ajatustoimintaparani kun Oxiclorin aloitettiin. B-12 vitamiini menee injektiona ja D-vitamiini 50 mikrogrammaa kun muistan ja maitohappobakteeri, muutoin en lisäravinteita yms . syö. Rutaakaan en syö, vaikka rautavarastoto tyhjät ja Hb 111 ( lähtötaso 140). Työkyvytön ja yöt hankalia ( reumaattiset kivut).

kommentti Kirjoittanut Hannele

Varsinaista luetteloa ei meillä ole, mutta se lienee sama kuin missä tahansa muualla. Tietysti Augsburgin Infectolab tutkii kaikkialta maailmasta tulleita näytteitä lääkärin kliinisen arvion perusteella todennäköisimpien sivuinfektioiden osalta.

kommentti Kirjoittanut sarijatiina

I value the article post.Really looking forward to read more. Really Cool.

kommentti Kirjoittanut Kayla

Taalla Venajallakin punkki pitaa toimittaa laboratorioon.

kommentti Kirjoittanut Sami

Minun poikaa puri punkki v-94, hän oli silloin 8 kk. Pian ilmestyi rinkulat. Satuin tuolloin lukemaan hesaria, ja ensimmäiseen kertaan kuulin sanan borrelioosi. Menin neuvolaan ja kerroin asiasta, he sanoivat, ettei syytä huoleen. Vaadin poikaani tutkimuksiin, jonne hän pääsi pitkän kinastelun jälkeen- no jos rouva nyt välttämättä haluaa. Pian tuli soitto, että hänellä oli todettu tuo, ja sai antibioottikuurin heti. Sen jälkeen ei ole ollut oireita, ja toivon hartaasti ettei niitä tulekkaan. Silti kummittelee tuo asia mielessä.

kommentti Kirjoittanut laura

Ikävä kyllä joudun omasta kokemuksesta vahvistamaan suomalaiset melko masentavat diagnoosikokemukset. Hoito toimii hyvin. Suomessa käytettävä doksisykliini tai suonensisäinen keftriaksoni ovat eurooppalaisen hoitokonsensuksen mukaisia, tässä kuvattu saksalainen ilmeisesti ei.

kommentti Kirjoittanut Tuomas

Suomessa on onneksi kuitenkin mahdollista testata itse punkki borrelioosin varalta:
http://www.borrex.fi/sumuCMS/sivu/borrex_tietoa_testista

kommentti Kirjoittanut ellehtov

Mistä näitä itsetestaus varusteita voisi saada,

kommentti Kirjoittanut keijo heitto

Loppukesästä 2014 ehti punkki ”asustaa vatsani alueella kolme vuorokautta. Tein punkille borreliatestin, joka osoitti positiivista. Sen kanssa Haartmanin päivystykseen, jossa lääkäri ihmetteli, mistä moisen testin olin hankkinut. Apteekistahan niitä saa. Sain tosiaan puhua pitkään, että sain lääkärin määräämään itselleni antibioottikuurin, kun ei Erythrema migransia esiintynyt kuten v. 2012 sairastamassani borrelioosissa, joka ei talttunut 3 viikon antibioottikuurilla vaan vasta uuden, 2 viikon antibioottikuurin jälkeen oireet laimenivat. Borreliavasta-aineet ovat edelleen kohollaan.

kommentti Kirjoittanut MLL

Jos menee borrelioosiklinikalle niin varmasti saa kaikki hoidot.

Epäilemättä.

Haluatko sinä rahoittaa meillekkin suomeen (vero)rahoillasi niitä borrelioosiklinikoita?

Ja kun veroja ei voi nostaa, niin otatko borrelioosiklinikat pois vaikka kouluilta ja päivähoidosta?

Varsinkin kun on aika pieni ongelma tuo.

kommentti Kirjoittanut Pentti

Pentti. Puutiainen on pahin petoeläin. Ei niitä tarvitse pelätä, mutta varoa pitää! Perheenjäsenellä TBE ja borrelioosi elokuussa 2012, teholla 11 päivää, ainostaan oikea etusormi liikkui. Mitään muistikuvaa ei ole sairaalassaolosta 24.8.-30.9. välisenä aikana. Nykyisin työkyvyttömyys/sairaseläkkeellä ja pyörätuolissa. Ole ystävällinen, älä vähättele puutiaisen aiheuttamia sairauksia.

kommentti Kirjoittanut Siipiveikko

@Pentti
Jos ongelman laajuus on kriteerinä hoitojen järjestämiseen, niin logiikallasi Suomesta pitäisi poistaa myös kaikki AIDS/HIV kliniikat. Suomessa on vuosittain 1100–1400 borrelioositapausta. Myöskin valtaosa sukupuolitaudeista pitäisi sinun järkesi mukaan jättää kliniikoilta ja hoidoista pois, samoin kuin Parkinsonin tauti, kaikki lapsien syövät, kohdunkaulan syövät, kaikki aivokasvaimet yms.

Kyllä koulut ja päiväkodit nyt kärsivät kun heidän (vero)rahojaan käytetään kaikkiin noihin pienen pieniin ongelmiin ja niiden hoitamiseen!

kommentti Kirjoittanut Henrik

Hassua että itket testauksen ja hoitokulujen perään. tiedätkö mitä maksaa 60-80 vuotta työkyvyttämän henkilön hoitaminen ja elättäminen. ja useat taistelut kun pidetään luulosairaana kun ei osata yhdistää oikeita . ja oireet eivät vaikuta muilta arvalluilta. kolme ystävä jotka taistelevat suomen perinteistä hoitomallia vastaan. ja 1/3 on täysin työkyvytön kipupotilas. 37v nainen. joka sai 23v ruisrokissa pikkupureman. 11v sen jälkeen oltu vaikeita kipuja. ja heikkoa yleis kuntoa.

kommentti Kirjoittanut Marko

Kaksi juttua:
Borrelioosi on Saksassa punkeissa yleisempää kuin Suomessa.
Apteekeista saisi niitä punkintutkimistestejä, mutta ne eivät mene kaupaksi.

kommentti Kirjoittanut Jyri

Oliko kyseessä yksityinen vai julkinen saksalainen klinikka?

kommentti Kirjoittanut Annukka

Itse asiassa, asia selvisikin jo. Kyseessä on yksityinen pelkkiin punkkisairauksiin keskittynyt klinikka. Onpa yllättävää, että siellä suositellaan kaikki mahdolliset hoidot ja ennaltaehkäisevät toimenpiteet, mitä heidän repertuaaristaan löytyy… http://www.b-c-a.de/index.php

Sivuiltaan saa myös sen kuvan, että noin yleensä Saksassa punkin puremia hoidetaan julkisella puolella samoin kuin Suomessa. Toisin sanoen vertailusi on tarkoituksellisen epäreilu: kyllä Suomestakin löytyy yksityisiä paikkoja, joissa asiakas saa turhaakin hoitoa niin paljon kuin kukkaronnyörit antavat myöten.

kommentti Kirjoittanut Annukka

Saksassa ei ole ns. julkista sairaanhoitoa, niinkuin Suomessa, kaikki klinikat, sairaalat ja lääkärien vastaanotot ovat yksityisiä eli ei ole kaupungin tai valtion tarjoamia julkisia klinikoita!!!

kommentti Kirjoittanut Onni

Itselläni on havaittu 2 eri kertaa kokeissa vanhoja borrelioosin vasta-aineita veressä. Mitään hoitoa ei kuitenkaan ole tarjottu. Eivätkö vasta-aineet, vanhatkin, tarkoita, että borrelioosi on tarttunut, ja hoito pitäisi aloittaa. Kummallisia selityksiä kuulee lääkäreiltä, esim. sen, että verikoe on niin epävarma, ettei kannata ottaa. Kysyin, että miksi koetta ei voi ottaa esim. nivelnesteestä, tai selkäydinnesteestä. Vastaus oli,että kukaan ei vaan ole tullut ajatelleeksi.

kommentti Kirjoittanut Risto Leino

Hyvä Risto Leino. Vasta-aineiden olemassaolo ei tarkoita hoidettavaa tautia. Jos olet joskus saanut tartunnan sairastumatta ja vasta-aineissa se on vielä muistissa, et ole sairas.

kommentti Kirjoittanut X

Tauti voi puhjeta myöhemmin. Ei minuakaan olisi Jorvin ylilääkäri hoitanut kun vasta-aineita oli niin vähän mutta kun tauti yltyi ja vaadin hoidon niin sain sen Puolarmetsän sairaalasta. Tarinasta tuli pitkä ja paljasti lääkäreiden osaamattomuuden. Pimmeli

kommentti Kirjoittanut Irmeli Kaario

Varmasti hoitokäytännöissä on eroja. Käsitykseni mukaan punkkikannat Pohjois- ja Keski-Euroopan osissa voivat hyvinkin vaihdella. Saksan asukasluku on yli 15-kertainen Suomeen verrattuna ja siten tartuntoja väestössä on luonnollisesti runsaammin. Sitä kautta myös resurssit taudin diagnostiikan osalta ovat eri luokkaa. Yksilön kannalta suomalaisesta näkökulmasta toki ikävää, mutta näin verorahoin toimiva yhteiskunta pyörii.

Mitä tulee ”sivudiagnooseihin”, niin esim. Bartonella ja Babesia ovat ihmisellä usein lieväoireisia eivätkä tällöin usein vaadi hoitoa. Bartonellaa on tavattu myös hirvikärpäsissä ja siten ainakin teoriassa hirvikärpäsen puremasta voi saada tartunnan.
Mihinkään rutiiniseulontoihin ei liene olisi viisasta lähteä kansantaloudellisesta näkökulmasta, mutta ennenkaikkea siksi, että miksi penkoa potentiaalisia diagnooseja, jos niiden olemassaololla ei ole potilaan hoitoon tai terveyteen mitään vaikutusta, (kärjistäen ilmaistuna ”tehdä terveestä potilaasta sairaan”) Oleellista on osata epäillä näitä mahdollisia muita infektiotauteja, mikäli potilas oireilee poikkeavasti. Tällöin on syytä pyytää lisälaboratoriokokeita.
Coxsackie-virushan kuuluu enteroviruksiin ja coxsackie-kantoja on useita. Esim. lapsilla tavattava enterorokko on coxsackien aiheuttama. Hoitoa enterorokkoihin ei ole.

Tekstistä saa sen kuvan, että asia olisi varsin mustavalkoinen, Saksan eduksi. Näin asia ei kuitenkaan ole.

kommentti Kirjoittanut outi

Mielenkiintoinen artikkeli. Ikävää, että kirjoittaja kirjoittaa blogia nimettömänä. Näin ulkopuoliselle se heikentää sisällön vakuuttavuutta.

kommentti Kirjoittanut Tapio Kuneinen

Noh. Nyt on jollakulla periaatteellinen ja asenteellinen ongelma Suomen lääkärikuntaa kohden. Amoksisilliini on laajakirjoinen antibiootti, jota Suomessa standardisti määrätään kolmen viikon kuuri hyvällä menestyksellä borreliaepäilyissä. Pienille lapsille tuo määrätään, jos punkki on ollut pitkään kiinni, vaikkei rinkulaa olisikaan. En ole lääkäri, vaan biologi, mutta mulla on sentään ollut itselläni punkkirinkula neljästi, kun riskialueilla paljon liikun. Joka ikinen kerta on hoito ollut sama. Tuon elukan biologiaan kannattaisi myös ehkä tutustua ennen kuin toteaa saksalaiset lekurit suomalaisia paremmiksi. Jos punkki on ollut kiinni alle 24h, on likipitäen mahdotonta, että borrelioosi olisi tarttunut. Niin kauan nimittäin vähintään kestää, että taudinaiheuttajat ehtivät punkin sylkirauhasiin.
— eräs eläintieteen tohtorinplanttu
P.S. Muistetaanpa, että Saksassa homeopatiaa pidetään ihan käypänä hoitomuotona monenlaisiin tauteihin…

kommentti Kirjoittanut Markus Virtanen

Hei Markus,

Kiitos kannanotostasi. Olen käyttänyt rutkasti tunteja tutustuakseni bakteeriin sekä sen eri muotoihin tai tapaan käyttäytyä ja myös siihen miten punkki siirtää taudin aiheuttajaa eteenpäin… Asia kiehtoo myös minua, vaikka olenkin maallikko 😉 Käsittääkseni punkit ovat siirtäneet tartuntoja huomattavasti lyhyemmissäkin ajoissa kuin mistä mainitset.

Joka tapauksessa aiheesta voi aina oppia uutta tai saada päivitystä jo entuudestaan tuttuun asiaan… Nimittäin Jyväskylän yliopistossa on aivan fantastinen kansainvälinen tutkimusryhmä, joka on järjestämässä ensi keväänä tilaisuuden, jossa kerrotaan Suomen punkeista ja niiden levittämistä sairauksista viimeisintä tutkimustietoa. ”Finnish tick and tick borne disease” work shop pidetään Lammissa 12-13.4.2015 ja tilaisuuden järjestäjänä toimii Dr. Leona Gilbert, Ph.D., Docent, Project Leader, University Lecturer, Department of Biological and Environmental Science Cell and Molecular Biology, University of Jyväskylä.
Work Shoppi on suunnattu kaikille asiantuntijoille, joten kaikki aiheesta kiinnostuneet Tohtorit, Lääkärit, Tutkijat, Biologit ja muut Terveystieteiden parissa toimivat asiantuntijat – nyt on mahtava tilaisuus päästä kuulemaan viimeisintä tietoa aiheesta! Mikäli tahdotte paikalle, ottakaa yhteyttä: tiinanmeilit@gmail.com
Lähetän teille Leona Gilbertin yhteystiedot ilmoittautumista varten tai lähettäkää viestiä suoraan Leonalle itselleen yliopiston kautta.

Palaan hetkeksi vielä tähän Markuksen kannanottoon ja kysyn mitä tehdä jos ei saa erythema migransia ja tauti jääkin alussa hoitamatta? Diagnosointi on todella vaikeaa nykyisillä markkinoilla olevilla huonoilla testausmenetelmillä. Suomessa ei saa hoitoa, jos labrat eivät näytä positiivista tulosta ja tämä on osoittautunut potilaan kannalta erittäin hankalaksi tilanteeksi. Taudin kliiniset oireet (ihomuutosta lukuunottamatta) eivät yleensä anna lääkäreiden mielestä tarpeeksi aihetta aloittaa tarvittavaa antibioottihoitoa. Olisiko punkin tutkiminen näin ollen kuitenkin se parempi vaihtoehto mikäli kyseessä on potilaan kannalta mahdollinen riski saada tartunta? Näin voisi tehokkaammin välttyä siltä ongelmalta, että tauti pääsee leviämään kehossa pitkälle ennen kuin sitä aletaan hoitamaan.

Terveisin,
Tiina

kommentti Kirjoittanut sarijatiina

Heipa. Olen itsekin ihmetellyt joskus miksi suomessa ei tutkita itse punkkia vaan odotellaan punaista rinkulaa iholle. . Itsehän sain vuosi pari sitten terveyskeskuksesta ohjeet että jos punainen rinkula vielä kasvaa (minulla siis oli rinkula jalassa) niin sitten vasta lääkäriin. Minulla ei ole ollut borrelioosin oireita tms mutta joskus pohdin että se voi olla oireettomana pitkäänkin ja ilmaantua yhtäkkiä.. tämä nyt vain esimerkkinä hoitokäytännöistä suomessa..

kommentti Kirjoittanut annina

Kyllä Suomen terveydenhoitosysteemissä on perustavaa vikaa ja tuntuu, että lähes kaikessa lääketieteeseen liittyvässä Suomi on varsinainen takapajula.
Minullakin todettiin borrelioosin vasta-aineita – niitä ”vanhoja” ja olen ollut jo vuosikausia sairaseläkkeellä halvausoireiden, nivelkipujen ja karmeiden hermostollisten kipujen takia. Enkä ole saanut minkäänlaista hoitoa borrelioosiin, vaikka olen sitä pyytänyt. Kummallista, ettei voida edes kokeilla auttaisiko tuo pitkä kuuri noilla lääkkeillä, kun mitään muutakaan hoitoa tai toivoa paremmasta ei ole tarjolla.
Eli pitääkö matkustaa Saksaan ja mennä siellä yksityiselle klinikalle, että voisi saada jotain apua???

kommentti Kirjoittanut Leena

Venäjällä noihin syödän antibiottia 6-13kk ja suomessa ei mitään! Just..

kommentti Kirjoittanut Ellu

Kauanko Saksassa on ollut punkkeja? Ja kauanko Suomessa? Suomessa ei kovinkaan montaa vuotta, joten eihän täällä ole vielä voinut kehittyä hyvää järjestelmää. Mutta hyvä jos joku tuo näkemyksiä miten tätä voidaan hoitaa paremmin.

kommentti Kirjoittanut Johanna

Miehelläni punkki oli kiinni vain muutaman tunnin, mutta punainen rinkula tuli.

kommentti Kirjoittanut Aila

Suuri kiitos tästä erittäin arvokkaasta tiedosta!!! Enoni kuoli toistakymmentä vuotta sitten punkkipureman jälkitauteihin. Silloin lääkärit Ruotsissa eivät tienneet kovin paljon koko asiasta ja hän joutuu tsemppaamaan kovasti että he perehtyisivät ihmeellisiin oireisiin.

kommentti Kirjoittanut micisays

Kirjoittaja ei ole ottanut huomioon sitä, että tartuntoja on Suomessa vain murto-osa saksaan verrattuna. Yhtään väheksymättä asiaa, sillä onhan kyseessä melko uusi ja vakava asia. Ilmaston lämpenemisen myötä voimme varautua moneen muuhunkin uuteen hoitomalliin.

kommentti Kirjoittanut CS

Valitettavasti olen hyvin perillä Suomessa olevasta tilanteesta. Suomessa raportoidaan vain alle kymmenesosa tapauksista ja tämä on tiedossa oleva FAKTA! Puhumattakaan kaikista niistä potilaista joilla tätä tautia ei ole diagnosoitu oikein eli ovat saaneet diagnoosiksi muun taudin kuin Lymen (tätä tapahtuu koko ajan). Kyseessä ei ole millään tavalla uusi asia, mutta huonosti tunnettu kylläkin. Lisäksi punkit ovat eläneet Suomessa tuhansia vuosia eli ei päästä syyttämään ilmaston lämpenemistä oiken tässäkään asiassa.

Terveisin,
Tiina

kommentti Kirjoittanut sarijatiina

@Johanna
Tädilläni oli borrelioosi jo noin 20 vuotta sitten ja muistan ensimmäisen punkin noin vuodelta1978 – eli kyllä täälläkin punkkeja on jonkun aikaa ollut.

kommentti Kirjoittanut Kaisa

[…] on muutenkin saanut sosiaalisessa mediassa viime päivinä paljon huomiota tämän blogipostauksen myötä. Jopa Oululainen ystäväni, joka ei todellakaan sairasta mitään […]

Päivitysilmoitus Kirjoittanut Lyme May | houseofmiau

Sain muutama vuosi sitten 40 punkin puremaa yhden päivän aikana ja yhteensä yli 50 sen kesän aikana. Miten saksalainen käytäntö toimisi tässä tapauksessa? En saanut mitään oireita niistä.
Maggie

kommentti Kirjoittanut Margareta Jansson

Hei Maggie,

Oletan, että huomasit puremat todella pian ja irrotit kaikki punkit heti? Riski on paljon pienempi saada Lymentautia jos punkki on irroitettu alle vuorokaudessa. Jos punkki on jo pullistunut, niin olisin ehdottomasti yrittänyt toimittaa sen johonkin Saksalaiseen labraan, joka testaa niitä. Infectolabilla on kuulemma partnereita, joita he voisivat suositella. Katso netistä: http://www.infectolab.de

TBE-virus sen sijaan voi tartuttaa heti puremassa, joten älä leiki asian kanssa.
KÄYTÄ JATKOSSA PUNKKIKARKOTTEITA KUN LIIKUT SELLAISELLA SEUDULLA! On kyse kuitenkin sinun terveydestä!!!

kommentti Kirjoittanut sarijatiina

Meillä 3-v tytär sai borrelioositartunnan, ei yhtä rengasta, vaan koko kroppa oli renkaita täynnä ja myös kasvoissa kasvohermohalvaus, eikä toinen silmä mennyt ollenkaan kiinni. Hänet passitettiin päivystyksestä kotiin ilman mitään lisätutkimuksia ja sanottiin, että lastenlääkäri soittaa seuraavalla viikolla. Varasin kuitenkin ajan heti aamuksi Mehiläiseen, josta sitten meidät vietiinkin piipaana sairaalaan ja heti hoitoihin, joita kesti neljä viikkoa, muutama yö ensin sairaalassa tarkkailussa. Neiti parani kyllä, mutta hurjalta tuntui tuo päivystyksestämme saama ”palvelu” ja ”hoito”.

kommentti Kirjoittanut Kristina Niemelä

Sairastettu sivuoireineen,,vanhat vasta-aineet laukaisivat taudin….KYS:n infektioyksikkö kyllä tutki myös selkäydin näytteen mutta kehoitan kaikkia, jotka luonnossa liikkuu tarkkailemaan erittäin hyvin koko vartalonsa, myös kotieläimet ovat oivia tuomaan näitä hyvin vaarallisia otuksia sisätiloihin,,siis myös kotieläimet tarkastukseen, ennen sisätiloihin saapumista…Mukavaa ja toivottavasti punkitonta kesää kaikille !

kommentti Kirjoittanut Kirsi Åhman

[…] känslan av att man inte blir tagen på allvar inom sjukvården i detta land är svår att hantera. Här kan man läsa en text som kanske väcker känslor och diskussion. Åtminstone väcker den igen nya […]

Päivitysilmoitus Kirjoittanut Rädslan för det lilla kräket | Taikuri

Mulla oli noin 50 vuotta sitten usein punkkeja kropassa. Totuin tutkimaan ja poistamaan punkit iltaisin. Asuin Ahvenanmaalla, jossa esiintyy Borrelian lisäksi Kumlingen tautia eli punkeista tarttuvaa aivokuumetta, joka on virustauti. Siihen on nykyään rokotekin mutta Borrelioosiin ei ole muuta ehkäisevää hoitoa kuin punkkisyyni iltaisin. Kun omat lapsemme olivat pieniä, tytöllämme oli poskessa punkki Ahvenanmaan lomallamme. Emme saaneet sitä pois sillä se oli niin syvällä poskessa. Yhden yön jälkeen tilanne ei ollut muuttunut, joten ajattelin että mennään näyttämään terVeyskeskukseen. Siellä hoitajat nauroivat meille ja eräs kertoi että hänen miehellään on kymmeniä punkkeja heinätöiden aikana joka ilta. Ne vaan poistetaan muttei voisi joka ilta käydä sairaalassa jos ei saa jotain punkkia irti, odottavat että se poistuu itse. Koska pyysin sinnikkäästi, he ottivat punkin pois kaivamalla sillä olimme olleet pari yötä Kumlingessa, missä on suurempi mahdollisuus saada tartunta. Emme saaneet kuitenkaan antibioottia koska se oli kuulemma turhaa jos ei ole rinkulaakaan tullut. Tässä oli pohjana silloin se tieto että punkkitutkimuksen mukaan niissä on tautia vain hyvin pienessä murto-osassa. Tilanne on voinut 20 vuodessa muuttua.

kommentti Kirjoittanut Päivi Jurvala

Minulla todetiin borealoosi kuukausi sitten. Ole varmasti saanut viime kesä mutta punkki en ole nähnyt. Oli ilmeisesti niin pieni ja rinkula ei tullut. Mutta tuli punaista kutitava alue joka kesti kauan. Terveydenhoitja sanoi että ei ole punkki purema. Sen jälkeen minulla on ollut myysteerisia iho oireita eri puolella vartalossa. Terveyskeskuksen lääkäri ei osanut sanoa mitään. Odotin TYKSin ihotautilääkäri kolme kuukautta. Verikoken jälkeen aloitin melkein neljä viikko antibiooti kuuri. Toivon että tauti on pois. Lääkäri soitaa ensi kuussa.

kommentti Kirjoittanut BP

Mutta tiedättekä, jos koiralta löytyy punkki – ohjeistus on irrottaa punkki ja viedä se labraan tutkittavaksi jotta saadaan tietää punkin kantamat taudit. Näin kuuluu neuvo ainakin meidän seudun eläinklinikoilta. Eläin on ihmistä parempi ystävä 😉

kommentti Kirjoittanut Karva Korva

4-vuotiaalta pojaltani poistettiin punkki korvan takaa terveyskeskuksessa terveydenhoitajan vastaanotolla. Meni muutama kuukausi ja poikani naamasta alkoi toinen puoli ’roikkua’ – muistin punkin pureman ja tutkin netistä lisätietoa, diagnoosini oli selvä: myöhäinen borrelioosi ja kasvohermohalvaus. Vein pojan lääkäriin ja tein virheen, koska minulla oli diagnoosi valmiina. Lääkäri titesi että ei tuo voi mistään punkin puremasta johtua, kun ei ole ollut punaista rinkulaakaan, lapsi vaan vääntelee naamaansa!
Seuraavana aamuna menimme uudelleen oikealle lääkärille, joka passitti meidät kiireellisellä lähetteellä sairaalaan ja kokeisiin. Diagnoosini oli oikea, onneksi parani muutaman viikon suonensisäisellä lääkityksellä. Tämä tapahtui v. 2001.

kommentti Kirjoittanut Lotta

On todettava, että Saksassa käytetty diagnostinen metodi ei täytä tiedeyhteisön vaatimuksia eikä sitä ole onnistuttu muualla toistamaan. Se ole kansainvälisen guidelinen mukainen ja tuottaa vääriä diagnooseja. Jos haluatte oikeaa tietoa, viisaimpia ovat infektiolääkärit. Borreliasta on tehty Suomessakin paljon tutkimustyötä ja tauti on nykyään hyvin tiedostettu. Ei Suomi mikään takapajula ole. – Saksassa on vallalla paljon uskomuksia. Se hämmästyttää, kun ottaa huomioon kansan ”p”unktlich” luonteen. – Pahimmillaan vakava ja täysin invalidisoiva tauti on kyseessää, joten tosissaan siihen tietysti on suhtauduttava. – Kumligen tautiin (puutiaisaivokuume) puolestaan on rokote, ja se on viisasta pitää voimassa, sillä tautia esiintyy pikku hiljaa aina vain pohjoisemmassa.

kommentti Kirjoittanut kw

Punkki puri jalkaan 2 v sitten. Oli borrelioosipunkki. Tuli veritulppa ja keukoembolia. 7 kk:n Marevan kuuri. Laskimoläpät vioittuivat jalasta. Tervetuloa tukisukat loppuelämäksi. Syytä veritulppin ei keksitty. Ainoa mahdollisuus punkki. Ei kannata aliarvioida Suomen vaarallisinta otusta.

kommentti Kirjoittanut Harry

Mikäli haluatte kokemuksia erilaisista hoidoista sekä potilaan haasteista, voitte katsella blogin muitakin kirjoituksia http://www.borrelioosi@wordpress.com. 17.5. on kansainvälinen Lyme -päivä.

kommentti Kirjoittanut sarijatiina

Suomessa lääketieteellinen hoito harmillisen usein perustuu todennäköisyysmatikkaan, ei varovaisuusperiaatteeseen kuten monissa eurooppalaisissa (läntisissä) sivistysmaissa. Suomessa laskeskellaan, että jos potilaalla on alle xx prosentin todennäköisyys saada vakavia seuraamuksia, jätetään ”turhat” lisätutkimukset tai erikoislääkärille lähettämiset säästösyistä antamatta. Koko homman pitäisi meilläkin perustua sairausvakuutuskassoille kuten esim. Belgiassa ja kai Saksassa – näin ehkä tehtäisiin hiukan turhia testejä mutta kappas vain, muutama arvokas ihmiselämä voisi jatkua. Olisiko loppuviimeksi niin kauhean paljon kalliimpaa: fiksu kansa osaisi hakeutua suoraan gynekologisissa vaivoissa gynekologille, refluksivaivoissa gastroenterologille jne. Täysin turha seulonta/portinvartijavaihe terveyskeskuksen yleislääkärillä jäisi kokonaan pois.

kommentti Kirjoittanut merrymary

Eiköhän tässä päde sama kuin nykyään kaikkeen sairaanhoitoon Suomessa eli rahalla saa ja hevosella pääsee. Jos on niin onnekas, että on työterveyshuollon piirissä tai jos on niin paljon fyrkkaa, että voi maksaa yksityislääkärin (tai vastaavasti sairausvakuutuksen itselleen ja/tai lapsilleen), niin silloin hyvää hoitoa saa. Jos joutuu turvautumaan kunnalliseen, on lopputulos tämä.

kommentti Kirjoittanut ding-dong

Borrelioosi ei ole pieni asia. Ei pidä vähätellä kun ei tunne asiaa. Saksassa lääkärit ovat paremmin koulutettuja b orrelioosin hoitoon. Mikseivät suomalaiset lääkärit mene sinne saamaan oppia. Virossakin osataan paremmin. Kuulin virolaisilta ystäviltäni, että heidät hoidettiin iilimadoilla ja tepsi jopa hyvin vaikeisiin tapauksiin, Uusi tieto minulle.’
Immeli/19-5-2014

kommentti Kirjoittanut Irmeli Kaario

Kiitoksia, että jaksat kirjoittaa tästä ikävästä taudista, sen tutkimisesta ja hoitomuodoista! Toivotaan, että Suomestakin löytyy yhä enemmän lääkäreitä, jotka suhtautuvat tautiin vakavasti. Ei pidä pitäytyä vanhassa luulossa ja tietämyksessä, vaan mennä tässäkin asiassa eteenpäin. Kovaa työtä se vaatii. Enää ei sentään uskota, että punkit tippuvat vain lepistä, eikä niiden alle pidä mennä. Näin joskus 70-luvulla vielä uskottiin.

Voimia ja hyviä ajatuksia sinulle ja kohtalotovereillesi!

kommentti Kirjoittanut Pirkko-mummu

Kiitos tästä infosta. Asun täällä Saksassa jo melkein 20 vuotta ja valitettavasti tällaista hyväöä tutkimusta ei minulle täällä ole vielä kertaakaan tarjottu kahden punkin pureman jälkeen ;-(. Vaan hoitomuoto oli ”Suomalainen” ja kun pyysin testausta koskien muita infektio sairauksia, niin sitä ei pidetty luotettavana. Minulla oli ensimmäisen punkinpureman aikana ja jälkeen punainen rengas pureman ympärillä – siitä hulimatta sama hoito. Täällä Saksassa lääkärit varmistavat aluksi oletko private potilas vaiko tavan sairaskassan ja sen mukaan terapiat ja hoidot muuttuvat ;-(

kommentti Kirjoittanut Anne Silvennoinen

Kiitos tiedosta, tarttis Suomessakin parempaa hoitoa saada,asun ranta vyöhykkeellä. , pitäisi alkaa kulottaa , jos siitä olisi apua, ? Täällä on meidän pihalla punkkeja , vaikka heinä on lyhyt, ennen kulotettiin , nyt ei saa, palomiehet kulottelee, kesäopiin nuoria,?

kommentti Kirjoittanut Heli karttunen

Kiitos hyvästä infosta !! Minulta ei ole tutkittu punkinpuremasta, mutta epäilen että punkki on ollu minussa…. minulla oli pari vuotta sitten toispuolinen kasvohalvaus joka meni ohi kasvojumpan ja antibioottisten yhteydessä…. ( sitä ennen minulla oli muutaman viikon flunssakierre meneillään ja lääkäri totesi että ei siinä mitään…)

kommentti Kirjoittanut mia

Itselläni neljästi kokemus punkinpuremasta ja terveyskeskuksen antamasta hoidosta.
1: Puumalassa 2 puremajälkeä polvitaipeessa tyypillisin rinkuloin. Puumalan terveyskeskuksen neuvo oli että voin hyvin viettää loman lapsineni loppuun ja hoidattaa itseni Helsingissä. He eivät ota vastaan kesäpuumalalaisia. Kun en voinut lähteä kesken kolmen pikku koululaiseni lomaa, pääsin lääkäriin Helsingissä 8 päivää puremahavainnosta, jolloin jäljet vielä näkyvissä. Määrättiin kahden viikon kuuri antibioottia, otin kuitenkin pakkauksen loppuun.
2: Jälleen Puumalassa oltuani viikon lokakuun kylmillä katsahdin peiliin vasta kotona Helsingissä. Kaksi punkkia pureutuneina kaulan ja kainalon välimaastoon. Seuraavana päivänä pääsin lääkäriin joka poisti punkit ja määräsi saman hoidon kuin aiemmin eli 2 viikkoa antibioottia, otin pakkauksen loppuun mikä riitti kuudeksi lisäpäiväksi.
3: Syyskuussa 2015 käytyäni Turussa lyhyellä opastetulla puutarhakierroksella huomasin punkin tunkeutuneena napaani. Koska oli viikonloppu, poistin itse ötökän, mutta jäljelle jäi siitä jotain tummaa. Maanantaiaamuna yritin lääkärille, mutta ei onnistunut. Ei tarvita mitään toimenpiteitä.
4: Lokakuussa 20151 Saksassa havaitsin puremajäljen vatsassa. Olin viemässä lapsenlasta kielikylpyyn syyslomalla ja kotiin paluuseen vielä viikko. Harmi etten hoidattanut asiaa siellä. Kotona toistui sama kahden viikon lääkemääräys.
Täällä ollaan todella välinpitämättömiä punkinpuremiin. Itseäni ne kauhistuttavat koska olen seurannut miten borrelioosi vähitellen halvaannutti hyvän ystävän, joka lopulta kuoli muistinsa ja ymmärryksensä menettäneenä. Vaikka olen tällainen punkkimagneetti, yritän välttää lähikontaktia niiden kanssa ja teen tarkastuksia oltuani luonnossa. Lapsilla erityissyynit kahdesti päivässä.

kommentti Kirjoittanut Leena Urho

Käytänteet eri maissa ovat niin erlaisia että kummastuttaa eikö niitä ole mahdolista yhtenäistää. Monta muutakin, vaikeampaakin on saatu yhdistettyä. Olen ”vaikea” tapaus jolla on bakteereista ja viruksista jonkin verran tietoa(laboratorionhoitaja) mutten rupea lääkäriksi, joskus saatan inttää lääkärin kanssa.

kommentti Kirjoittanut Sirpa Alatalo

Tyttärella tuli kasvohalvaus punkista, hoito kesti kauan. Seuraava vuonna sain itse rengasihottuman, pukkia en nähnyt, se oli poistunut ”emännästään.” Tk sanottiin vain että kuumetta ei ole, siis ei syytä lääkäriin. Menin yksityiselle lääkärille samana päivänä, kuumetta ei kyselty ja sain tarpeellisen antibioottikuurin. ”Tarpeellinen” tuli lääkäri lausumana.

Sirpa Alatalo

kommentti Kirjoittanut Sirpa Alatalo




Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s



%d bloggers like this: